7.7 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

― Advertisement ―

spot_img

Nu virusu-i de vină

Virusul Covid nu e nici pe departe aşa de vicios comparat cu alte maladii, ca să explice ce vedem în economie la nivel global....

Lumea noastră după Covid

AcasăPerspectiveOpinieDemnitate câștigată după bare

Demnitate câștigată după bare

Klaus Johannis, mesaj pentru ministrul de interne: “Daţi o şansă […] Jandarmeriei […] să îşi recapete demnitatea” (citat selectat din Digi24).

Am putea să trecem această declaraţie la categoria glume nesărate, dar durerea ne e prea mare şi recentă. Chiar aţi uitat domnule preşedinte al României de 10 august 2018? Chiar aţi uitat cui datoraţi loialitate în primul rând?

Cui trebuia să vă adresaţi întâi şi-ntâi pe subiectul ăsta? Poporului şi Procurorului general sau Ministrului de Interne şi Jandarmeriei?

Nici nu s-a răcit bine fotoliul lui Dăncila şi domnul preşedinte Johannis şi-a schimbat cântecul (literalmente peste noapte). Acum domnul preşedinte nu ne mai vorbeşte de pedepsirea imediată şi exemplară a jandarmilor vinovaţi. Ne vorbeşte de “recăpătarea demnităţii” (un “bullshit” importat din engleză pe cheiul Dâmboviţei). Care demnitate domnule Preşedinte? Pentru că se pare că nu înţelegeti grozăvia a ce spuneţi, să vă explicăm printr-o analogie (un pic exagerata, ca să inţelegeţi esenţa problemei). A incerca să redai demnitatea Jandarmeriei fără urmarire penală imediată în tribunale marţiale, este ca şi cum cineva ar încerca să re-aducă Gestapo-ul şi Mengele înapoi la servici cu mâinile curate înainte de tribunalul Nurenberg.

Domnule Preşedinte Johannis. Noi poporul, bătut de securitate, de mineri şi de jandarmi ne-am săturat de aşteptări şi urmăriri penale care durează zeci de ani. V-am votat în bună credinţă; vă cerem buna credinţă înapoi. Ne-aţi promis intransigenţă, ne-aţi promis dreptate, ne-aţi promis aflarea adevărului şi pedepsirea exemplară a vinovaţilor. De asta v-am ales. De asta vă luaţi salariul. Nu pentru împăcare cu torţionarii. Ce treabă avem noi cu demnitatea lor pierdută, după ce s-au facut preş la uşa PSD-ului, după ce au gazat mame şi copii, şi după ce au amendat zi de zi, timp de aproape trei ani demonstranţii din Piaţa Victoriei. Siguranţa cetăţenilor nu se obtine prin reconciliere cu niste monştri.

Noi nu îi judecăm şi nu vrem să îi judecam. Dar, vrem să fie judecaţi. Rapid şi fără milă. Vedem atunci câţi dintre ei s-au facut vinovaţi de atrocităţi, câţi de ordine criminale şi câţi de tacere complice. După judecată, vedem care au fost oameni şi care otrepe. Care eroi şi care cârpe. Vrem să le redăm demnitatea profesiei, dar numai acelor jandarmi care au ridicat glasul împotriva abuzurilor, în timpul abuzurilor. Să işi reia misiunea cu demnitate. Restul hahalerelor… la Rahova cu ei. Degradaţi în mod dezonorant, daţi afară din jandarmerie, să primească pensie minimă. Să manânce pâine neagră în exil la cules de căpşuni.

Domnule Johannis. Vremea fricii a trecut. Nu mai merge cu întorsături din condei şi vorbe meşteşugite. Nu mai vrem sa auzim de reconciliere cu teroriştii aparatului represiv. Acestor monştri nu le oferim demnitate, ci o zeghe. Pot să işi recâştige demnitatea, dar după bare.

Articolul precedent
Articolul următor