Veniturile din criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în anul 2020, după ce Codul fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor să fie obligatorie în mod oficial. Astfel, conform portalului avocatnet.ro, pentru câștigurile din criptomonede din 2019, persoanele fizice vor depune declarația unică și vor plăti la stat impozit și, uneori, chiar contribuția la sănătate (CASS).
În acest context, reprezentanții Fiscului au pus joi în dezbatere un nou model al declarației unice, care va fi adaptat pentru raportarea câștigurilor din criptomonede.
Declararea banilor câștigați din criptomonede se face prin depunerea la Fisc a declarației unice pentru persoanele fizice, termenul anual al acesteia fiind 15 martie. Practic, persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacțiilor cu criptomonede.
Raportarea este obligatorie doar dacă monedele virtuale sunt convertite în lei sau folosite la achiziții. Însă în ce moment exact se poate considera că un câștig trebuie declarat și taxat?
Conform celor de la Deloitte Tax România, vorbim de momentul în care o persoană fie convertește criptomonedele în lei sau valută, fie le folosește pentru a cumpăra produse sau servicii.
Așadar, atât timp cât o persoană își păstrează veniturile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele.
Obligația de a raporta anual veniturile din criptomonede de peste 600 de lei, ca venituri din alte surse, și de a plăti taxe la stat a fost introdusă la începutul anului 2019.
Autor: Alexandru Boiciuc, redactor șef avocatnet.ro
(Publicat la data de 10 ianurie 2020. Articolul integral, aici.)