11.5 C
București
luni, 20 mai 2024

― Advertisement ―

spot_img

10 ANI FĂRĂ PERMIS PENTRU ȘOFERII DROGAȚI SAU SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea pedepselor pentru șoferii care sunt depistați drogați sau sub...
AcasăEconomieFinanțeDe la 1 ianuarie, câștigurile din criptomonede se declară la Fisc!

De la 1 ianuarie, câștigurile din criptomonede se declară la Fisc!

Veniturile din criptomonede vor fi declarate, pentru prima oară, în anul 2020, după ce Codul fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor să fie obligatorie în mod oficial. Astfel, conform portalului avocatnet.ro, pentru câștigurile din criptomonede din 2019, persoanele fizice vor depune declarația unică și vor plăti la stat impozit și, uneori, chiar contribuția la sănătate (CASS).

În acest context, reprezentanții Fiscului au pus joi în dezbatere un nou model al declarației unice, care va fi adaptat pentru raportarea câștigurilor din criptomonede.

Declararea banilor câștigați din criptomonede se face prin depunerea la Fisc a declarației unice pentru persoanele fizice, termenul anual al acesteia fiind 15 martie. Practic, persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacțiilor cu criptomonede.

Raportarea este obligatorie doar dacă monedele virtuale sunt convertite în lei sau folosite la achiziții. Însă în ce moment exact se poate considera că un câștig trebuie declarat și taxat?

Conform celor de la Deloitte Tax România, vorbim de momentul în care o persoană fie convertește criptomonedele în lei sau valută, fie le folosește pentru a cumpăra produse sau servicii.

În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiunii acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic.

Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax.

Așadar, atât timp cât o persoană își păstrează veniturile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele.

Trebuie avut în vedere, totuși, caracterul anonim, criptat și nereglementat al tranzacțiilor cu criptomonede, care generează o imposibilitate atât pentru contribuabil, cât și pentru organul fiscal de a declara, respectiv de a taxa acele elemente de venit atâta vreme cât ele nu se cristalizează și nu sunt distinct conturate în ecosistemul financiar reglementat

Obligația de a raporta anual veniturile din criptomonede de peste 600 de lei, ca venituri din alte surse, și de a plăti taxe la stat a fost introdusă la începutul anului 2019.

Autor: Alexandru Boiciuc, redactor șef avocatnet.ro

(Publicat la data de 10 ianurie 2020. Articolul integral, aici.)