A fost internat forțat la o secție de psihiatrie. Pensionat apoi de boală și urmărit ani de-a rândul de Securitatea comunistă. Era un simplu sudor. Povestea lui s-a derulat la Botoșani, un oraș despre care puțini știu că a avut dizidenții săi.
„Povestea din fragmentul de mai jos începe în 1979 și continuă până la Revoluție”, spune Germina Nagâț, cea care a realizat expoziția omagiu dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au prefațat și au făcut posibilă Revoluția din de decembrie 1989.
„Este vorba despre un sudor din Botoșani și scrisoarea lui de aderare la Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), organizație clandestină înființată de dr. Ionel Cană, scrisoare care pe S.D. l-a costat internarea din motive psihiatrice, pensionarea prematură pe caz de boală și urmărirea informativă cu prioritate, ani în șir. Din textul scrisorii aflăm un detaliu prețios și foarte rar: cum se numea unul dintre <medicamentele> folosite de torționarii în halate albe pentru <însănătoșirea> opozanților și curajoșilor care i se opuneau lui Ceaușescu”, explică cea care a gândit această expoziție.
Tot aici, un alt fragment despre un alt episod petrecut în Constanța, în România anului 1987, țara anilor în care „n-a existat opoziție, nici rezistență” și care a primit „cadou” Revoluția din 1989.
„Numele personajului principal al acestei povești cu final dramatic a fost transformat în ințiale, din motive care țin de respectarea GDPR. Gestul lui de curaj l-a costat o decizie judecătorească definitivă, de internare ”până la însănătoșire” într-un azil psihiatric. Din lipsă de spațiu, în expoziție veți regăsi ”doar” alte nouă cazuri similare…”, explică Germina Nagâț.
După modelul „Solidarității” poloneze, în 1982 a luat naștere Mișcarea pentru Libertate și Dreptate Socială din România. În câteva luni, mișcarea a câștigat 62 de membri și simpatizanți în toată țara. Cel care a inițiat această formă de rezistență clandestină a fost Dumitru Iuga, tehnician la Televiziunea Română.
„Dumitru Iuga a fost arestat în vara lui 1983 și condamnat, alături de alți membri ai acestui sindicat clandestin, la 12 ani de închisoare pentru <complot>. A executat pedepasa la Aiud, unde pentru scurt timp a fost coleg de celulă cu Iulius Filip. Cel puțin 1 an de detenție l-a petrecut <la neagra>, adică la izolator, fără niciun contact cu lumea din afară. A fost eliberat în septembrie 1989, în urma unui decret de aministie”, dezvălui Germina Nagâț.
Mai jos, un fragment din „discuția” cu ofițerul de Securitate în ziua eliberării, care arată cum stăteau lucrurile în România, cu patru luni înainte de Revoluție.
„<Eroi fără glorie> este o mărturie documentară care infirmă teoria intenționat lansată și întreținută de ani de zile potrivit căreia înainte de 1989 nu au existat contestatari interni ai regimului comunist”, spune istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS. „Necunoscuți până acum marelui public, acești oameni simpli au fost capabili de gesturi curajoase în vremuri în care curajul se măsura în inconștiență. Pe umerii lor și pe destinele lor tragice s-a creat masa critică și a fost posibilă uriașa descătușare care se numește Revoluția Română. Adevărul e simplu și se găsește în documente”, mai adaugă el.
Poveștile dramatice ale eroilor necunoscuți din anii comunsmului contrazic poncifele securiste de genul „românii nu s-au opus comunismului, ba din contră, o duceau mai bine atunci”, „capitalismul adus de străini a distrus țara” șamd. Publicul poate afla cine au fost „eroii fără glorie” despre care vorbește istoricul Mădălin Hodor, și poate cunoaște poveștile lor în expoziția gândită și realizată de către Germina Nagat.
„Când mă gândesc la <Eroii fără glorie> pe care CNSAS îi omagiază într-o expoziție ce va fi vernisată mâine, am în față următoarea imagine: Fukumori Hakuyo, Călător solitar, 1925, luată în tehnica Bromoil, 24.4 x 37 cm, aflată într-o colecție privată, depozitată la Muzeul Metropolitan al Fotografiei din Tokyo”, spune la rândul său Mihai Demetriade, cercetător în cadrul CNSAS.
Marcând cele trei decenii de la căderea regimului comunist din România, expoziția omagiu, organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Konrad Adenauer Stiftung (KAS), poate fi vizitată la Palatul Parlamentului, în foaierul sălii de plen a Senatului, timp de o lună, începând cu data de 15 ianuarie.