22.1 C
București
marți, 25 martie 2025

― Advertisement ―

spot_img

Ce-ar trebui să se predea despre fake news în liceu. Sursă, radar de falsuri și modalitate de luptă

Ok, s-o luam de la inceput. Cine produce fake news? Sunt doua categorii: Prima e cea a amatorilor (unii destul de avansati…) Sunt cei care sufera de...

Coronavirusul si Darwin

AcasăCunoaștereȘtiințăCoronavirusul si Darwin

Coronavirusul si Darwin

In primul rand ca evolutia exista. Asta e prima lectie a oricarei epidemii virale. Pentru ca orice epidemie are la baza un virus USOR modificat, care reuseste sa treaca de barierele sistemului nostru imunitar.

In Wuhan, acest virus a „sarit” de la animale la om printr-o adaptare minora care nu exista acum 10, 100, 1000 de ani. 

De fapt, aceeasi situatie e si in cazul gripei obisnuite: de ce in fiecare an facem alt vaccin?

Pentru ca in fiecare an familiile de virusuri care sunt responsabili de ea EVOLUEAZA in organisme similare, pe care sistemul nostru imunitar nu le mai RECUNOASTE. Si nu stie sa se lupte cu ele de la inceput. Practic, ca sa folosim o analogie, gripa de anul trecut era adusa de un individ intr-un trening rosu – si anul asta stim sa nu-i mai deschidem. Doar ca anul asta, gripa vine adusa de unu’ deghizat in postas. La anul, va fi baiatul de la pizza… Si asa mai departe. Desi diferiti, toti astia sunt EVOLUATI unii din altii…!

De ce se vede mai usor evolutia la virusuri si mai greu la animalele mai complexe? 

Foarte simplu: viteza de reproducere uriasa a acestora. Si rata foarte mare de mutatii. 

O zi a unui om e echivalenta cu 100.000 de ani in viata virala! Ca sa va dau un reper de inteles din istoria noastra, daca virusurile si-ar incepe dimineata in epoca de piatra, pana seara ar avea avioane si telefoane mobile…)

Fireste, e doar o metafora. Virusurile nu ajung la tehnologie, dar nici nu le trebuie. Se descurca foarte bine sa prospere si fara ea. Practic, in cursul unei singure zile, dintr-un singur virus pot aparea milioane de copii intr-un organism infectat. Si fiecare are potentialul de a fi usor diferita de parintele ei. Diferentele astea sunt apoi puse la incercare in lupta cu sistemul imunitar al organismului. Unele nu sunt avantajoase – virusurile sunt mai usor de combatut. Altele sunt bune pentru virus (si proaste pentru om). Si virusul castiga batalia. Supravietuirea celui mai adaptat: asta e chiar fraza folosita de Darwin. Asta e sensul ei.

Chestia asta se numeste selectie naturala si ea e motorul evolutiei. Cei mai multi oameni, in schimb, cred ca evolutia este modificarea unui organism in cursul vietii lui. Fals. Evolutia se refera la specii, nu la indivizi!

Din pacate, in scoala romaneasca evolutia nu e predata cum trebuie, astfel incat sa fie inteleasa. Se trece repede peste subiect, ca si cum n-ar fi important sa dam copiilor o minte capabila de reactii rationale, bazate pe stiinta… Si de-aia ajung sa dea share pe facebook la tot felul de teorii catastrofice.

Coronavirusurile văzute la microscopul electronic cu spicule pe învelişul extern cu aspect de coroană solară
Foto: www.wikipedia.ro

Un al doilea lucru pe care il invatam de aici este ca natura nu e neaparat prietenul nostru. 

In cazul Wuhan, virusul Corona a sarit de la animale la oameni intr-o piata unde se vand o gramada de animale din natura, pentru consum uman. Nu doar serpi, ci si lilieci si o multime de mamifere mici (nu vreau sa va fac pofta, asa ca nu le mai enumar..))). Natura e un depozit urias de virusuri ticaloase, pe care asiaticii il zgandare frecvent cu pofta lor de a manca chestii exotice.

Acum vreo 17 ani, tot de la animale a provenit virusul SARS – o alta mare spaima care a lasat in urma cateva sute de morti. Si putea fi mai rau. Atunci, autoritatile chineze au inteles pericolul si au pus in practica controale mai severe in pietele astea unde se vind animale salbatice. Insa dupa cativa ani lucrurile s-au relaxat si-acum avem din nou virus care sare de la animal la om.

Ce vreau sa spun aici? Ca virusul este si el un organism BIO, pe care oamenii l-au cumparat de la producatori – vanatori. Nu de multinationalele ticaloase, care totusi produc hrana certificata ca nu contine asa ceva…

Exact asta e morala. Povestile in voga – conform carora tot ce e natural e minunat si tot ce e procesat e chimic si rau pentru organism – pur si simplu nu sunt adevarate. Cel putin nu ABSOLUT adevarate – adevarul sigur e undeva pe la mijloc.

Natura nu e prietenul nostru. 

Natura contine o gramada de chestii care incearca sa ne omoare. Nu ca isi doreste ea neaparat. Ci pentru ca in natura, moartea unuia e viata celuilalt. Si noi, oamenii, suntem parte a ei, nu fiinte eterice, ci mamifere sensibile si usor de tintit de o amenintare noua…

Omenirea trebuie sa se fereasca de natura constant. De obicei, cu treaba asta se ocupa sistemul nostru imunitar, in fiecare zi. Insa el e capabil sa se apere doar de pericolele CU CARE S-A MAI INTALNIT.

De aici si agricultura – domesticirea speciilor despre care stim ca nu ne fac rau, fie plante, fie animale.

Concluzie? Daca vrem sa n-avem (asa multe) epidemii, e bine sa stim ce mancam. 

Si pana atunci, sa le povestim copiilor despre gripa care in fiecare an e altfel, ca despre cea mai mucoasa dovada ca evolutia e reala, indiferent ce zic cei care n-o inteleg…