19.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Brâncuși, sculptorul „începuturilor”

Se împlinesc astăzi 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și găsesc acum, aici, momentul potrivit pentru a povesti două întâmplări din...

Ultimul bătrân din Curpen

AcasăInternaționalDiasporaRomânii de pretutindeni se întâlnesc la „Snow Fest” - Les 2 Alpes

Românii de pretutindeni se întâlnesc la „Snow Fest” – Les 2 Alpes

De 10 ani, la fiecare sfarșit de martie, românii iubitori de sporturi de iarnă, din toate colțurile lumii, se adună în Franța la Les 2 Alpes. Se spune că este cel mai mare festival de schi ce are loc în străinatate, organizat de către români, pentru români!

Les 2 Alpes este o stațiune situată la 1650 m altitudine, cu pârtii extrem de vaste, lungi și variate. Pârtiile din Les Deux Alpes sunt dedicate atât începătorului căruia îi tremură genunchii în plug, cât și expertului care-și freacă geaca de stânci, în coborâre pe ghețarul „La Grave”.

Vorbim de 92 de pârtii (11 negre, 19 roșii, 43 albastre și 19 verzi), care totalizează 225 km de domeniu schiabil amenajat (1.200 ha) și 25 de km de trasee pentru schi fond. De asemenea, există o diferență de nivel de 2 km de la cota 1.650 (unde se află stațiunea) până la 3.600.

Numărul tunurilor de zăpadă, care asigură stratul de omăt indiferent de condițiile naturale, depășește 200. În plus, pârtiile sunt ireproșabil amenajate; nu te încurci, nu te pierzi, știi tot timpul unde te afli, iar racordurile dintre pârtii sunt fluente și nu te pun în situația de a da din bețe.

Les 2 Alpes, a doua cea mai veche stațiune din Franța, mai dispune de 53 de instalații de transport pe cablu, printre care și un metrou subteran care te urcă de la 3000 la 3400 m.

Aici se găsește Freestyle Land Snowpark, unul dintre cele mai complexe și lăudate snowpark-uri din Europa. Iar dacă vrei să faci un selfie cu #ontopoftheworld, ești la locul potrivit, altitudinea maximă este de 3600 m!

Am participat la ediția a VII-a, în martie 2017. Atunci au fost în jur de 3500 de români din toate colțurile lumii.

Pentru a descrie în cuvinte frumusețea peisajului nu cred că găsesc cuvinte! Voi spune doar că acolo, în zilele festivalului, ai senzația că esti prieten cu toată lumea, cu toți românii răspândiți peste tot pe glob, și că îi cunoști pe toți de o viață. Deși ești în Franța, atât de departe de România, se vorbește aproape exclusiv românește!

Dintre sutele de fotografii pe care le-am făcut acolo am selectat câteva, dintre cele mai reprezentative, ca să vă delectați și dumneavoastră cu ele.

(Foto: Constantin Găină)

Articolul precedent
Articolul următor