11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Nu virusu-i de vină

Virusul Covid nu e nici pe departe aşa de vicios comparat cu alte maladii, ca să explice ce vedem în economie la nivel global....

Lumea noastră după Covid

AcasăPolitică„Big bruhaha” despre Brexit sau „Mult zgomot despre nimic”

„Big bruhaha” despre Brexit sau „Mult zgomot despre nimic”

Zvonuri alarmiste bântuie Internetul despre „urmările apocaliptice” ale Brexitului. Este totuşi notabil că agenţiile de presă nu se înfierbântă tot aşa de tare pe subiect, comparat cu mijloacele on-line personale.

Editorialiştii, analiştii politici si experţii economici de la marile agenţii de presă (New York Times, BBC, CNN, NBC) par mai rezervaţi despre primejdiile Brexit-ului. Aceste valuri de zvonuri rostogolite în mediile on-line personale, par să fie un amestec de „exagerare alarmistă”, „schimbarea domnilor, bucuria nebunilor” sau „căderea împăraţilor, bucuria proştilor”.

Motivaţiile reale a Brexitului par a fi căutarea de independenţă economică şi prezervare culturală. Prin Commonwealth şi prin relaţiile cu SUA, Marea Britanie se simte protejată economic chiar şi după Brexit. O mare parte din englezi nu sunt dispusi încă să își sacrifice identitatea de dragul diversitatii, ci doresc (în mintea lor) să se „dezinfecteze” de aşa-zişii „paraziţi culturali”. De toţi aceia care, în subconştientul colectiv, ameninţă să modifice esenţa Albionului. Să transforme un „Midsomer paradise” într-un „Bazar oriental”.

Mai mult sau mai puţin conştient, parte din englezi vor sa pună stavilă la mareea de ţigani, mahomedani, ortodocşi, asiatici şi africani. Pare însă că nu au nici o problemă cu nordicii, americanii, francezii, olandezii sau germanii.

Asistăm la o criză de identitate, o fază istorică de divergenţă între naționalism și globalism, între etnicitate şi diversitate.

Ca naţiune cu mentalitate insulară, răsplătită şi încurajată de istorie prin succes în ultimele două razboaie mondiale, Marea Britanie este mai înclinată către auto-identitate şi izolare culturală, decât către absorbţie şi amestecare cu alte neamuri.

Economile Angliei şi ale UE sunt aşa de mari, că o vor duce probabil foarte bine şi separate. După Brexit, Anglia va datora EU foarte puţin; îşi va plăti independenţa cu doar 100 miliarde de euro, egal cu PIB-ul României pe 6 luni. Mai nimic … nici 10% impact economic pe un singur an.

Anglia va rămâne unul din partenerii economici cei mai importanţi ai UE. Vor urma probabil ceva mutări de şah pe harta geopolitica (Irlanda şi Scoţia vor dori probabil separarea de regat).

Englezii (conservatori cum sunt) vor pune stop pe imigraţia economică de popoare cu culturi nedorite. Dar cam atât. Probabil că ţiganii cerşetori din Estul Europei şi imigranţii din Orientul apropiat şi Africa vor fi alungaţi acum din favele şi corturi de pe străzile regatului. Fără ca UE să mai poată facă ceva.