11.5 C
București
luni, 20 mai 2024

― Advertisement ―

spot_img

Nu virusu-i de vină

Virusul Covid nu e nici pe departe aşa de vicios comparat cu alte maladii, ca să explice ce vedem în economie la nivel global....

Lumea noastră după Covid

AcasăInternaționalDiasporaRăzbunarea Diasporei

Răzbunarea Diasporei

Știm cu toții că lipsurile României și deschiderea porților către vest au generat o diasporă masivă.

Am întrebat cititorii noștri: există însă și un recul? un feed-back negativ? Dacă ne uităm în direcție inversă: ce probleme, în România, credeți că sunt acum agravate de Diaspora?

Am cules următoarele opinii:

Cei care pleacă sunt aceia care ar fi fost mai deschiși la a schimba mai repede România (politic, social, economic). Cu cât sunt mai mulți plecați, cu atât devine mai greu să se facă schimbări progresiste acasă. Nu e de mirare că PSD-ul rămâne cel mai numeros partid și că România rămâne din ce în ce mai mult în urmă față de Uniunea Europeană.

Au plecat mai mult cei apți de muncă. Asta a schimbat demografia în România. În România vor fi, în curând, mai mulți pensionari decât oameni apți de muncă. Sistemul de pensii va deveni nesustenabil. Nu vor mai fi destui români în câmpul muncii că să plătească pensionarii. Cum pensiile nu pot fi plătite din împrumuturi și pensiile nu pot fi tăiate, inflația va crește ca să devalorizeze banul primit la pensie.

Diaspora influențează pe cei de acasă prin crearea de așteptări sociale (confort dorit) mai mari decât permite productivitatea internă a țării. Consecințele cele mai dramatice sunt o subcultură a risipei de bani pe mofturi trecatoare, plecarea tinerilor și scăderea natalității, care vor agrava și mai mult echilibriul demografic. În 20 de ani, România va deveni o țară de bătrâni, care își doresc lux și vacanțe (dar nu își pot permite nici una nici alta.

Plecarea de acasă produce o traumă în familii, o traumă a celor plecați și a celor rămași acasă. Copii rămași fără părinți. Părinți care se simt dezrădăcinați în străinătate, lucrând pe nimic. Părinți și copii lăsați în tristețe la vatră. Cu efect depresiv pe cei rămași. (sugestie de la Marius Popa)

Micșorarea personalului medical rămas acasă, în special doctori și asistenți, a produs un colaps al serviciilor medicale. Problema este agravată de o populație de acasă îmbătrânită și care are nevoi medicale sporite. Nu pare însă să afecteze serviciile dentare, care sunt înfloritoare în România. (sugestie de la Carmen Costanda)

Cu predominant copii și bătrâni rămași acasă, nivelul de neajutorare al românilor crește. Prin urmare, scade capacitatea României de a răspunde la crize economice (sugestie de la Doina Jacota)

Așteptăm și alte opinii cu privire la „problemele cauzate de Diaspora”.

P.S. Acest chestionar este numai despre probleme, nu și beneficii.