Glumim și ne certăm pe Facebook, dar de data asta nu e de glumă.
Informații utile:
Coronavirusul este extrem de contagios (se ia foarte repede și doza de infectare e foarte mică).
Se transmite prin aer, prin respirație și contact cu obiecte contaminate.
Simptomul cel mai comun este o creștere de temperatură (dar s-au semnalat și cazuri de persoane fără temperatură, care sunt infectate și infecțioase).
Se transmite și de la oameni infectați, dar care nu au niciun fel de simptome.
Aproximativ 2% din cei infectați mor.
În China au fost depistate cazuri de infectați care nu au fost confirmați decât după repetare de 5 ori a testului RT-PCR.
Nu există vaccinuri sau medicamente specifice pentru coronavirus.
Nu cumpărați leacuri băbești, că nu există. Nu există nicio evidență că putem evita coronavirusul cu alcool, usturoi, ceapă sau hrean.
Avem un singur avantaj în lupta cu coronavirusul: informația pe mediile de socializare se răspândește mai repede decât virusul.
Ce trebuie să faceți?
Urmariti știrile (nu glumesc!). Fără isterie (urmați sfaturi raționale; nu vă luați după şnapani care vând ceaiuri salvatoare și vindecă prin spiritism, bobi, piramide, apă de lună, farmece, vrăji, pase magice sau alte prostii asemănătoare).
Infecția cu coronavirus trece de la sine (la peste 97% din cei infectați), prin crearea unei imunități naturale (adică apariția de anticorpi în sânge). Hrană bună, căldură acasă, evitați complicații, ca răcelile. Persoanele în vârstă, anemiate, slăbite și bolnave sunt cele mai vulnerabile.
Carantina sigură este acum de 27 de zile. Atenție! OMS încă nu și-a updatat recomandările de extindere a carantinei la 27 de zile.
Toate persoanele care sunt suspecte că ar fi infectate (nu numai cele dovedite prin analize) ar trebui să stea în casă în carantină. Să limiteze contactul cu alte persoane (inclusiv membri de familie).
Nu intrati în contact intim cu persoane care sunt suspecte că ar fi infectate. Purtați masca și înlocuiți masca cel puțin o dată pe zi. Fiți siguri că aveți acasă suficientă apă îmbuteliată (nu veți mai găsi un strop de apă în magazine din momentul în care se declară criza; apa de la chiuvetă sau din fântână trebuie fiartă; ceaiurile sunt bune pentru că presupun fierberea apei).
Vitamine și hrană de calitate pentru toate persoanele vulnerabile (în special bătrânii – coronavirusul pare să fie cel mai letal la bătrâni și persoane slabite). Nu vă bazați exclusiv pe protecție din partea oficialităților (folosiți bunul simț și gândiți cu creierul vostru; dacă nu știți ce să faceți, acceptați un sfat rezonabil). Evitați zonele supra-aglomerate și spațiile închise suprapopulate, cu aer condiționat sau cu recirculație de aer.
Dacă mai aveți sfaturi și informații, trimiteți-ne un mesaj (vom updata periodic această postare).