3.9 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025

― Advertisement ―

spot_img

Ce-ar trebui să se predea despre fake news în liceu. Sursă, radar de falsuri și modalitate de luptă

Ok, s-o luam de la inceput. Cine produce fake news? Sunt doua categorii: Prima e cea a amatorilor (unii destul de avansati…) Sunt cei care sufera de...

Coronavirusul si Darwin

AcasăCunoaștereEducațieDoamna Anisie, terminați cu Teleșcoala. Există deja o soluție simplă ca anul...

Doamna Anisie, terminați cu Teleșcoala. Există deja o soluție simplă ca anul școlar să continue!

Doamna ministru, nu vă supărați pe mine, aș vrea să discutăm ca de la părinte la decident. Aveți pe lângă dumneavoastră un calendar? Da? Atunci ia vedeți, suntem în 1975? 1980? ’85? În ce an suntem, doamnă?

Vă întreb că am senzația că sunteți confuză. Cel puțin când mă uit la soluția aleasă de dumneavoastră – TELEȘCOALĂ LA TELEVIZOR! – am sentimentul că sunteți o doamnă în etate (popular numită și babă) comunistă.

Televizor? Teleșcoală? Puteți să-mi spuneți și de unde pot să-mi cumpăr o motoretă Mobra, să vă vizitez la azilul de idei vechi și prăfuite?

Serios, aș vrea să vă aduc aminte în ce an suntem: 2020. Oamenii au acasă calculatoare, televizorul este ecranul de la consola de jocuri sau Netflix, toată lumea are un account de social media.

Social. Naiba s-o ia. Media.

Ring a bell?

Ok, hai sa vă explic: teleșcoala dvs nu funcționează. Și n-a funcționat niciodată. Era doar un instrument de propagandă. Ce ne trebuie nouă acum ca anul școlar să continue pe bune este un lucru simplu:

CA ELEVII SĂ CONTINUE ORELE FIECARE CU PROFESORII LOR!

Treaba asta nu se poate face pe televizor. Nici pe soluții de video-conferință, pentru că alea bune sunt cu bani, iar alea gratis sunt limitate și presupun ca elevii sau profesorii să-și instaleze app-uri, și le va lua prea mult timp până să se obișnuiască cu ele. Știu că e plin net-ul de invitații la tot felul de astfel de sisteme și toată lumea pretinde că are o soluție genială.

Ce vreau să vă spun eu este că soluția deja există. Și trebuie aleasă dintre platformele capabile de video, interacțiune și sharing de documente. Iată doua versiuni foarte simple:

A. Școala pe Facebook.

Mecanism:

  1. Fiecare clasă își face un grup închis, administrat de doamna diriginte.
  2. În acel grup intră toți elevii și profesorii.
  3. Orele se țin de către profesor, care intră în Facebook Live. Copiii pot pune întrebări la commenturi și de asemenea pot fi scoși la tablă după aceeași metodă: întrebări în live de la profesor, răspuns scris în comment de la elev.
  4. Cum înlocuim tabla pentru matematică sau alte materii? Simplu, cu un PPT, livrat în prealabil de profesor, pe mail sau whatsapp. În acel PPT se pot livra și ecuații și orice alte formule sunt necesare.
  5. Orele se țin ca de obicei, după programul stabilit.
  6. Profesorii care nu au cont să-și facă și să nu mai facă atâta scandal. Nu e rocket science.

B. Școala pe Youtube

Mecanismul e același ca mai sus, ora se ține în Live. E un pic mai dificil, căci targetarea audienței e mai complicată în Youtube, și riști să intre și alții la commenturi și să scrie măscări. Dar se poate face și aici.

Asta e, doamna Anisie, metoda. Social media! Folosiți ce are (mai toată) lumea. Păstrați elevii în legătură directă cu profesorii lor. Așa avem și condiții să putem da și lucrări de control și teze. Putem să terminăm anul!

Cu teleșcoala dumneavoastră putem doar să râdem. Să disrupem grav coeziunea clasei și până la urmă a școlii. Singurul lucru la care folosește teleșcoala este să se bucure bunicii că s-a mai întors o tâmpenie din vremea lor.

Primiți deci, doamna ministru, această scrisoare deschisă. Nu e o cerere umilă.

E un pumn bătut în masă. Nu putem continua așa, cu copiii noștri și cu învățămantul fara niciun fel de ghidaj!

Mă ofer voluntar să vă dau consultanță în domeniu, ca să nu ziceți că doar scriem și facem scandal.

Și în final vă aduc aminte în ce an suntem: 2020.

Anul demisiei dumneavoastră rușinoase. Sau anul în care reușiți să reporniți școala la vreme de molimă.

Alegeti odată!

P.S.: Mai mulți oameni m-au întrebat ce facem cu copiii din zonele rurale defavorizate, unde nu există net sau calculator. Răspunsul meu e simplu: nu știu. Propunerea mea îi privește pe cei care au. Pentru că dacă gândim în termenii „alții n-au PC, deci toți să stea degeaba” nu cred că vom ajunge undeva ca națiune. E ca și cum mi-ați reproșa că băieții mei nu merg cu vaca.

Acum ce să fac: să mă duc să le cumpăr vacă și să-i trimit cu ea? Nu mai bine îi trimit la învățat înapoi, cu profii lor, în condiții mai bune decât televizorul?