6.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Noi gândim, nu doar muncim!

Un val de emoție publică genera, în urmă cu două zile, întâia listare la Bursa din New York (NYSE) a unei companii românești „unicorn”,...
AcasăInternaționalDiasporaRadio ProDiaspora, de la vis la realitate. 11 ani de radio, 11...

Radio ProDiaspora, de la vis la realitate. 11 ani de radio, 11 ani de viață.

Alcătuită din redactori și colaboratori români, nu toți cu experiență în jurnalism, dar conduși de ideea generoasă de a face ceva pentru diaspora, echipa ProDiaspora împlinește în luna mai 11 ani de când a dat drumul „în eterul internetului” primei emisiuni de radio. Efortul lor a fost de la început unul voluntar, activitatea rămânând neremunerată pe tot parcursul acestor ani de emisie.

Voluntarii nu sunt plătiți, nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de neprețuit!”, spune Ecaterina Cîmpean, unul dintre inițiatorii acestui proiect, considerată de toți „sufletul” radioului. „După mine, e nobil să te dedici unei cauze şi, mai ales, oamenilor, pentru că rezultatele se întorc în timp. Cu cât te dărui, cu atât te ai, te regăseşti. Cu echipa pe care o avem acum, oameni cu sufletul mare, pasionaţi până la extrem de ceea ce fac, şi desigur cu alţi colaboratori care vor mai veni, sperăm să devenim unul dintre cele mai îndrăgite posturi de radio online”, mai spune ea.

Declarându-se promotori ai culturii și tradițiilor românești, cu dorința de a crea un spațiu informațional și cultural unic, în care valorile să circule nestingherit, Radio ProDiaspora emite online muzică, știri, informații în limba română, dând posibilitatea tuturor celor plecați din țară de a fi informați cu ceea ce se întâmplă, dar și de a asculta melodiile românești de acasă.

Nimic nu se construiește cu o singură cărămidă, dar este adevărat că dacă se mai pun și alte cărămizi o construcție de vis va ajunge să se împlinească”, scrie pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Cornel Drinovan, din Spania, un vechi colaborator al postului de radio.

„Cu unsprezece ani în urmă, prima cărămidă a acestui vis, care se numește Radio ProDiaspora și care, iată, nu s-a oprit, a fost pusă de către Robert Landmann din Germania, Bogdan Essig din Anglia și Ecaterina Cîmpean din România, trei persoane care și-au vândut sufletul frumosului punându-l apoi în clipele de bucurie ale ascultătorilor. La cei trei pioneri ai acestui radio de vis s-au adăugat zeci de colaboratori de-a lungul anilor, fiecare cu visele și sensibilitatea lui transformată în picurii emisiunilor care au parfumat sufletele ascultătorilor”, mai spune Drinovan.

Postul de radio ProDiaspora a luat naștere pe data de 1 mai 2009. În scurt timp a reușit să reunească absolvenți de Conservator, interpreți de muzică folk, populară, country, ziariști, scriitori, profesori și oameni cu multe alte meserii, dar care credeau toți în acest „vis”: un post de radio românesc, care să îi însoțească pretutindeni pe cei plecați în patru zări, dar cu gândul acasă.

Entuziasmul i-a cuprins pe mulți, unii dorind să se implice, să ajute la realizarea acestui „Vis”. S-au alăturat români de pe toate meridianele pământului: Franța, Anglia, Olanda, Germania, Italia, Belgia, Spania, Republica Moldova, Austria, Australia, Liban, Texas, etc”, spunea în urmă cu un an, Vavila Popovici, din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii.

Emisiunile postului de radio pot fi ascultate în direct pe site-ul web propriu, www.prodiaspora.de, în playerul audio ProDiaspora care poate fi descărcat de pe site sau folosind fișierul de ascultare de la adresa http://prodiaspora.de/prodiaspora.m3u. De asemenea, radioul mai poate fi urmărit live pe platformele TuneIn (http://tunein.com/radio/Radio-Pro-Diaspora-s106078), RomaniaRadio (http://www.romaniaradio.ro/radio/radio-prodiaspora.shtml) sau LiveOnlineRadio (http://www.liveonlineradio.net/germany/radio-prodiaspora.htm).

Vineri, 1 mai, pe tot parcursul zilei, Radio ProDiaspora a pregătit un program special aniversar de emisiuni live, până la orele 24:00. Ascultatorii se pot întâlni astfel, on line, pe rând, cu realizatorii postului, cu care pot interacționa în direct și pe pagina de Facebook a radioului, și în grupul de fani ai Radio ProDiaspora.

Accesul in grup se face cu aprobarea administratorilor, după trimiterea cererii de înscriere. Membrii grupului trebuie să respecte câteva reguli, cea mai importantă fiind una a „bunului simț”. (https://www.facebook.com/groups/radioprodiasporaindirect/about/)

Radio ProDiaspora este destinat românilor din diaspora, și nu numai, fiind născut din dorința de a micșora distanțele dintre români, oriunde s-ar afla aceștia. Inițiativa are ca scop promovarea imaginii României, a românilor, a tradițiilor, a culturii naționale în afara granițelor țării, în cadrul comunităților de români din lumea întreagă.

Radio ProDiaspora este și fondatorul Asociației ProDiaspora e.V., care susține și promovează arta și cultura românească de reală valoare în spațiul autohton, european și internațional.