Ok, s-o luam de la inceput. Cine produce fake news? Sunt doua categorii:
Prima e cea a amatorilor (unii destul de avansati…)
Sunt cei care sufera de lipsa de atentie, bolnavi de mania persecutiei, la marginea unei societati care nu a fost blanda cu ei. Sau pur si simplu oameni plini de frici, frustrari, nereusite in viata. Tipii astia nu-si pot asuma ca si-au pierdut job-ul repetat pentru ca nu munceau. Sau nu erau buni. Pentru ei, o forta exterioara e cea care le-a distrus viata. Si-o tot cauta. Cateodata, o si inventeaza. Astia fabrica fake-uri pentru ca au sentimentul ca lupta cu un inamic personal. Si le distribuie pentru ca simt ca in felul asta au si ei un pic de putere. Vor sa fie si ei staruri. Sau sefi.
In categoria asta intra si fake news-urile cu vaccinuri, care sunt cele mai vechi, au decenii si-au aparut in America – acolo parinti care nu intelegeau de unde vine autismul au tot scotocit cauze pana-au dat de una care a atras atentia: vaccinul. Nu aveau dovezi, doar o succesiune: am facut vaccinul, dupa unul-doi ani copilul s-a dovedit autist, deci e de la vaccin. Principiul vechi ca o corelatie nu e o cauza n-a mai contat. Nici studiile recente care au aratat ca nu exista aceasta legatura. Fake-ul a fost mai puternic, pentru ca un pericol atrage atentia mai bine ca un rasuflat usurat.
Bine, sunt si fake news-uri pozitive, promovate de media traditionala: toate ceaiurile, fierturile si ierburile care vindeca de cancer – alea tot fake news sunt.
A doua categorie e cea a profesionistilor
E vorba de actori politici, asumati sau cu masca. Aici e industrie: ei le si produc, ei le si distribuie. Sunt ca fabricile de bere: cu un lant integrat de la hamei si pana la halba. Le fac si reclama, tot tacamul.
Astia le fabrica pentru castig. De obicei, in politica, acest castig se obtine prin demolarea adversarului.
In cazul nostru, de exemplu in ultima luna, fake news-urile au avut un singur scop: dizolvarea autoritatii statale (nu ca ar merita administratia noastra prea multa, dar asta e o alta discutie – acum avem nevoie de ea!).
Pentru genul asta de actori nimic nu e bine: sa nu stam in casa, ca nu exista virusul. Sa nu purtam masca, ca suntem prea saraci sau ne face rau. Sa nu ne luam temperatura, ca ne ia din libertati. Modelul lor e Alex Jones, de la Infowars. Si de aceea multe din materialele de tip fake news din ultima vreme sunt video: pentru ca informatia nu e destul: trebuie ajutata si cu charisma, cu un touch emotional, cu un personaj care pare de partea ta, caci vorbeste pe limba ta… Da, exista vedete ale propagandei si manipularii. Si el e modelul.
De mentionat aici un fake news absurd, care nici nu cere sa il verifici: cica doctorii si asistentele platesc oamenii sa accepte sa scrie in certificatul de deces ca ti-a murit ruda de Covid. Ca si cand ar trebui sa-ti ceara tie sfatul cineva, pe un act oficial al unui cadru medical. Va imaginati scena: profesor universitar doctor, tample albe, 40 de ani de medicina si o ruda: ia zi, tanti Marioara, matale de ce crezi c-a murit Costica? O fi cancer? O fi Covid?
Cine poate sa creada ca se scrie un certificat de deces dupa consultari cu rudele? Aparent, sunt destui creduli. N-avem milioane de oameni care cred in povesti?
Sigur, sunt povesti absurde, dar in societatea noastra mistica si superstitioasa absurdul se vinde bine demult. Mai ales daca il insamantezi cu o retea de cateva sute de persoane, pe cateva grupuri mari si citite. Asta e mecanismul. El profita de credulitatea oamenilor. Si ea e, oho, destula!
Nu suntem noi societatea in care vrajitoarele isi vand sedintele cu publicitate pe google ads?
Da, dati un google cu termenul „vrajitoare Bucuresti” si veti gasi, disponibile oricand, pe tamaduitoarele Sara Maria, Izabela, Ioana, Ileana si cate-or mai fi… Existenta lor si faptul ca au bani de google ads arata de fapt un fenomen mai trist: existenta clientului. Nu doar credul, dar si cu bani. Si nu ca exceptie, ci ca o masa social relevanta, mare ca numar si mica de IQ.
Dar sa ne intoarcem la fake-ul folosit in scop politic. Termometrul care te iradiaza. Masca ce te imbolnaveste. Astea sunt mai degraba opozitie intr-o alta forma: ele incearca sa impiedice tot ce face guvernul impotriva epidemiei. Cine poate fi atat de cinic? Pai sa cautam cui ii place atat de mult puterea… poate fi oricine, nu vreau sa dau eu verdicte.
Si mai e si fake news-ul de import. Aici intra Bill Gates si antenele 5G care dau virusul. Astea sunt fabricate in afara. Sunt traduse si distribuite aici de intregi fabrici de troli. Unele sunt romanesti, altele sunt echipe din strainatate. Stim asta, exista si rapoarte ale UE, exista si un grup de combatere a dezinformarii… dar nu e prea eficient.
Fake news-ul de import are in primul rand rolul de a separa tarile europene, de a le invrajbi una cu alta, de a ii face pe estici sa se simta persecutati, colonie, etc. Ele sunt de obicei preluate aici de pro-rusi.
Cum il recunoastem si ce putem face impotriva unui fake news?
Pentry recunoastere trebuie sa se implineasca trei conditii:
- Te indigneaza brusc si simti nevoia sa dai share?
- E un rau iminent si aparent absurd care vine de la straini, stat, guvern, la adresa ta personal?
- E pe un site sau vine de pe un profil de care n-ai auzit niciodata?
Daca aceste trei conditii sunt implinite, cel mai adesea e fake news.
Ce poti face? Sigur, daca vrei sa lupti. Daca vrei pilula aia cu adevarul din Matrix.
Mai intai ia titlul cu copy paste si pune-l in google. Vezi unde mai apare. Daca nu e pe o televiziune de stiri cu buna reputatie (iarasi nu dau verdicte, dar cred ca stii pe cine sa excluzi), daca nu e la o televiziune generalista serioasa sau un agregator vechi si cunoscut de stiri, atunci probabil ca e fals.
Ce mai poti face sa lupti cu ele?
- Comenteaza. Intra acolo unde e distribuita si spune clar, cu dovezile pe care le-ai gasit ca tu crezi ca e falsa.
- Raporteaza apoi stirea.
- Scapa prin block de „prietenul” care ti-a distribuit-o pana la tine. Esential e sa rupem retelele de disipare a acestor aberatii. Pentru ca orice angajament pe o stire falsa ii creste reach-ul. De asta e esential block-ul. Trebuie ca oamenii care distribuie asa ceva sa vorbeasca singuri.
Vom face vreo scofala cu metodele astea? Nu daca suntem 10. Nu daca suntem 100. Nici 1000. Dar daca suntem zece mii, o suta de mii… da.
Secretul succesului stirilor false e armata de postaci (multi convinsi, deloc platiti). Lupta cu ele, mai ales in social media, tot asa se face. Cu numere.
Caci in ziua de azi, din pacate, adevarul e dat de numarul oamenilor care-l cred.