11.5 C
București
luni, 20 mai 2024

― Advertisement ―

spot_img

10 ANI FĂRĂ PERMIS PENTRU ȘOFERII DROGAȚI SAU SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea pedepselor pentru șoferii care sunt depistați drogați sau sub...
AcasăInternaționalDin lumeChicago revine la viață. Protestele continuă pașnic

Chicago revine la viață. Protestele continuă pașnic

În cele din urmă, chicagoanii sunt din nou liberi să cutreiere orașul noaptea. S-au ridicat restricțiile de circulație, s-au redeschis rampele de intrare și ieșire pentru Lake Shore Drive, autostrăzile, au fost din nou coborâte podurile din centrul orașului și reluate toate serviciile de transport.

Primarul din Chicago a făcut schimbarea după ce a văzut că protestele din weekend-ul trecut au devenit pașnice, cu zero arestări, și cazuri „minime” de jafuri și daune materiale.

După o săptămână de violențe, incendieri și jafuri, a urmat o altă săptămâna cu proteste zilnice, de data aceasta non-violente, pentru sustinerea „Black Lives Matter” și împotriva brutalității poliției.

Mulți albi au protestat în semn de solidaritate cu cei de culoare.

Mitingurile continuă în fiecare zi, oamenii ies la proteste cu pancarde, drumurile și parcurile sunt blocate, iar poliția supraveghează desfășurarea acestora pe toată durata lor.

Guvernatorul de Illinois s-a alăturat luni protestatarilor, pentru un marș pașnic prin suburbiile din sud, zona în care trăiește cea mai numeroasă populație de culoare din metropolă. A suportat împreună cu ei căldura, au purtat măști și au scandat lozinci pentru a cere încetarea brutalității polițienești și a nedreptății. Guvernatorul a spus că reformele sunt în lucru și că vor prevedea o serie de noi reglementări în Departamentul de Poliție din Chicago. Vom vedea curând despre ce este vorba.

Și totuși… nu știu ce am face dacă politia nu ar mai fi. Dar nici vorbă de așa ceva într-o țară precum America. Îmi doresc revenirea oamenilor cât mai curand la felul lor de a fi pe care îl știam, relaxați și toleranți în atitudinea și modul lor în care abordează viața. Până acum am cunoscut numai americani extrem de amabili și înțelegători cu mine.

În această săptămâna companiile de asigurări au spus că vor începe să evalueze și să despăgubească proprietarii de afaceri care au suferit daune materiale în urma protestelor, astfel ca ei să reușească să repornească afacerea cât mai curând.

Magazinele au în continuare aceeași înfățișare stranie, cu geamurile acoperite de plăci din lemn, dar care în doar câteva zile au devenit mai colorate, pictate fiind sub diferite feluri, și chiar interesante, redevenind atracția privirilor. În căutarea unui articol necesar, a trebuit să mă învârt ceva timp cu ochii pe sus – căutam reclama – până am redescoperit magazinul. Noroc că sunt doar câteva deschise, altfel e greu să le mai identifici.

Parcurile din oraș, terasele și mai multe întreprinderi se redeschid în faza a treia de relaxare a măsurilor restrictive impuse pe perioada de alertă generată de pandemie, iar în curând poate și plajele, cu noile reguli care trebuiesc aplicate.

America e pe cât de mare, pe atât de frumoasă și de diversă. Nu vreau să judec țara în care am ales să îmi petrec viața pentru niște ani buni de acum înainte. Știam că nici aici nu e numai lapte și miere, așa că mergem înainte și învățăm să ne descurcăm și cu lucrurile care nu ne plac sau trebuiesc schimbate. Sunt convinsă în continuare că, pe lângă multe provocări, există și multe avantaje care vin odată cu traiul în Statele Unite ale Americii.

Dana Rotaru