10.2 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Biroul Electoral Central a respins înregistrarea Alianței Dreapta Unită

Actualizare știre: ICCJ a admis contestația ADU, care va fi prezentă pe buletinul de vot BEC a anunțat duminică, printr-un comunicat oficial, că a decis...
AcasăCunoaștereUCRAINA: Holodomor, genocidul prin înfometare

UCRAINA: Holodomor, genocidul prin înfometare

Aproximativ 100.000 de ucraineni au decis să rămână în România. După ce războiul se va termina, unii dintre ei vor continua să locuiască aici. În acest context, ar putea exista o ciocnire a culturilor în anii următori.

„Înainte de război, românii nu erau foarte deschişi faţă de ucraineni, din cauza animozităţii istorice, dar şi a manipulărilor din spaţiul virtual. Acum, trebuie să învăţăm să trăim unul cu celălalt. Convieţuirea împreună în pace este posibilă numai dacă ne cunoaştem, doar dacă înţelegem culturile şi obiceiurile celuilalt”, este de părere Răzvan Chiruță, redactor șef al platformei media PressHUB, și gazdă a unei serii de trei emisiuni video-interviu realizate recent în cadrul unui proiect european, în care prezintă poveşti de acum din Ucraina, de la luptători din război, dar şi poveşti din istorie: Genocidul din perioada lui Stalin sau „Revoluţia demnităţii” din Ucraina, din anul 2014.

Răzvan Chiruță, redactor șef al platformei media PressHUB / Foto: presshub.ro

Materialele PressHub au fost realizate în cadrul proiectului european Science+. Acest proiect reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. 

„O societate sănătoasă nu poate există fără ştiinţă. Ultimii ani – marcaţi de pandemia de COVID-19 şi de războiul informaţional declanşat de Rusia înaintea celui cu arme – ne-au arătat că o societate sănătoasă nu poate există fără jurnalism de calitate şi fără un public bine informat. Informat corect“, au explicat iniţiatorii proiectului Science+.

Elisabeth Pulvas are 23 de ani și, până pe 24 februarie, ducea o viață normală. Apoi, totul s-a rupt. S-a refugiat la București, după câteva zile petrecute în buncărele din Kiev. Iar acum, ne ajută pe noi, românii, să înțelegem că lupta ucrainenilor cu rușii nu e recentă.

În primul episod, preluat mai jos de pe canalul propriu de YouTube, PressHUB prezintă Holodomorulgenocidul prin înfometare comis de Stalin în Ucraina, în 1932-1933. Poveşti cutremurătoare au fost spuse, în exclusivitate, în acest episod realizat cu sprijinul tinerei ucrainence Elisabeth, de o supravieţuitoare a Holodomorului, care astăzi are 89 de ani şi trăieşte, la Kiev, al doilea război din viaţa sa. În acelaşi material, istoria oficială a genocidului a fost prezentată de istoricul Armand Goşu.

Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului de ştiinţă.


Mai multe detalii, pe Pagina de media.