7.7 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

― Advertisement ―

spot_img

Cine este obligat să deszăpezească?

Într-o postare publică pe Facebook, jurista Alexandra Pavelescu explica la începutul anului cui revin obligațiile de deszăpezire în caz de ninsori. Cum sezonul de...
AcasăCunoaștereRevoluția Demnității, lupta pe viață și pe moarte pentru ca Ucraina să...

Revoluția Demnității, lupta pe viață și pe moarte pentru ca Ucraina să fie în Europa

Euromaidan este lupta ucrainenilor pentru valori europene. Încă 100 de morți în conștiința rusească.

„Revoluția demnității” este numele pe care l-a primit lupta pe care ucrainenii au dus-o în ianuarie și februarie 2014 pentru a ieși de sub influența Rusiei. Lupta până la capăt, sub gloanțe, pentru a trăi într-o democrație europeană. A fost finalul violent al unui unui șir lung de proteste cunoscute și în România ca Euromaidan.

„Revoluția demnității” este episodul al doilea din seria specială de video interviuri PressHUB despre momente importante din istoria confruntărilor dintre Ucraina și ruși. Materialele PressHub au fost realizate în cadrul proiectului european Science+. Acest proiect reuneşte jurnalişti din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România.

O societate sănătoasă nu poate există fără ştiinţă. Ultimii ani – marcaţi de pandemia de COVID-19 şi de războiul informaţional declanşat de Rusia înaintea celui cu arme – ne-au arătat că o societate sănătoasă nu poate există fără jurnalism de calitate şi fără un public bine informat. Informat corect”, au explicat iniţiatorii proiectului Science+.

Jurnalistul Răzvan Chiruță, împreună cu Elisabeth Pulvas, în studioul PressHUB / Foto: presshub.ro

Elisabeth Pulvas are 23 de ani și, până pe 24 februarie, ducea o viață normală. Apoi, totul s-a rupt. S-a refugiat la București, după câteva zile petrecute în buncărele din Kiev. Iar acum, ne ajută pe noi, românii, să înțelegem că lupta ucrainenilor cu rușii nu e recentă.

„Înainte de război, românii nu erau foarte deschişi faţă de ucraineni, din cauza animozităţii istorice, dar şi a manipulărilor din spaţiul virtual. Acum, trebuie să învăţăm să trăim unul cu celălalt. Convieţuirea împreună în pace este posibilă numai dacă ne cunoaştem, doar dacă înţelegem culturile şi obiceiurile celuilalt”, este de părere Răzvan Chiruță, redactor șef al platformei media PressHUB, și gazdă a unei serii de trei emisiuni video-interviu realizate recent în cadrul unui proiect european, în care prezintă poveşti de acum din Ucraina, de la luptători din război, dar şi poveşti din istorie: Genocidul din perioada lui Stalin sau „Revoluţia demnităţii” din Ucraina, din anul 2014.

Science+ este dezvoltat de Free Press for Eastern Europe (Cehia) şi Free Press Unlimited, pentru a creşte calitatea jurnalismului de ştiinţă.


Mai multe detalii, pe Pagina de media.