Președintele ANRE, George Niculescu, acuză prosumatorii că supradimensionează instalațiile de producție (n.r. numărul de panouri și caracteristicile tehnice ale echipamentelor conexe), astfel încât să “monetizeze excesiv” surplusul de energie pe care îl produc.
De asemenea, companiile de utilități se simt “amenințate” de concurența micilor producători. Directorul Asociației Companiilor de Utilități din Energie, Dana Dărăban, a declarat pentru Profit TV:
“Eu aș vrea să cred că nu vrem să ne îndepărtăm foarte mult de la definiția a ceea ce este prosumatorul: produci pentru consumul tău și nu te transformi într-un producător fără licență, pentru că mulți înțeleg că vor produce mai mult iar acel surplus se va transforma într-un venit. Însă atunci înseamnă că intri în altă activitate, care nu doar că poate să creeze o problemă în sistem, pentru că ceri alocare de putere mult mai mare decât consumul tău, ci este și un pic neloială față de cei care sunt producători cu licență și care au mult mai multe obligații″.
Recent, Polonia a declarat alertă în sistemul energetic și a demarat deconectări în rândul prosumatorilor, după ce producția din surse regenerabile a depășit jumătate din total, iar Ungaria a stopat aprobarea avizelor de racordare, ambele state solicitând fonduri europene pentru modernizarea rețelelor energetice naționale.