După ce Estonia a legiferat căsătoriile între persoane de același sex, a venit și rândul țări vecine, Letonia, să recunoască o formă legală a acestui tip de parteneriat.
În acest sens, cuplurile de același sex își vor putea înregistra la notar parteneriatul, pentru a putea beneficia de drepturi sociale sau medicale.
Astfel, singurele țări care rămân sub incidența sancțiunilor Curții Europene de Justiție, privitoare la recunoașterea parteneriatelor civile, sunt România, Bulgaria și Lituania.
De asemenea, Polonia și Slovacia au probleme privind alinierea la legislația europeană în vigoare.
Un sondaj oficial la nivelul Uniunii Europene a relevat faptul că 76% dintre europeni consideră faptul că partenerii de același sex trebuie să beneficieze de aceleași drepturi civile ca și heterosexualii. În România, procentul celor care aprobă drepturile homosexualilor este de aproximativ 40%.
Importanța parteneriatului civil impactează și viața a aproape 1 milion de români care trăiesc implicați în relații consensuale (care nu sunt consemnate la oficiile de Stare Civilă ca și căsătorii), majoritatea fiind heterosexuali.
De asemenea, o decizie a CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) incriminează faptul că, în România, dreptul la viață de familie al cuplurilor, indiferent de sex, nu este respectat în legislația națională.