23 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre SUA și Mexic: droguri, imigranți fără forme legale, bani murdari și arme. Ni se vorbește...
AcasăLa ziAdministrația prezidențială2024 - anul cu 5 deplasări la secția de vot

2024 – anul cu 5 deplasări la secția de vot

Singura dată certă în calendarul electoral al anului 2024 este cea de 9 iunie, duminica în care vom vota noua echipă de politicieni care ne vor reprezenta la Bruxelles și Strasbourg, în calitate de membri ai Parlamentului European.

Prima rundă de alegeri reprezintă un test și o viitoare bază a negocierilor politice între partide. Reprezentanții actuali în Parlamentul European sunt eurodeputații PSD (11), PNL (10), REPER (5), UDMR (2) și ADU – USR/PMP (2+2). Europarlamentarii Terheș și Ștefănuță nu mai sunt afiliați grupului politic în care au activat.

Data în care vor avea loc alegerile locale va fi, cel mai probabil, cea de duminică, 29 septembrie 2024, luna septembrie fiind cea în care expiră mandatele de 4 ani ale primarilor, consilierilor locali și județeni, precum și cele ale președinților de consilii județene. Reamintim faptul că, în 2020, data alegerilor locale a fost decalată datorită restricțiilor generate de pandemia de Covid.

Încă nu există o variantă agreată pentru cele două runde ale alegerilor prezidențiale și pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc la finalul anului (lunile noiembrie și decembrie). Este foarte probabil ca alegerile parlamentare să se desfășoare în aceeași duminică cu primul tur de alegeri prezidențiale (variantă care convine celor de la PSD, pentru a-și trimite mai ușor în turul 2 candidatul pentru Cotroceni), însă PNL și-ar dori ca alegerile parlamentare să fie organizate separat, în 8 decembrie, după cele două runde de prezidențiale, care ar avea loc în 10 și 24 noiembrie.