19.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024

― Advertisement ―

spot_img
AcasăPerspectiveEditorialCine sunt protestatarii „fermieri și transportatori”?

Cine sunt protestatarii „fermieri și transportatori”?

Incredibilă aroganța lui Vodă Ciolacu aseară la ”CNN”. Nu e el de vină, e PNRR-ul și greaua moștenire, eventual opoziția care nu mai prididește să ia decizii proaste în guvern sau să dea legi proaste în parlament.

Să reluăm. Guvernul Ciolacu conduce țara din 15 iunie 2023. În acest timp:

  • Subvențiile și alte transferuri financiare către fermieri au fost întârziate.
  • Descărcarea ilicită de produse ucrainene pe teritoriul țării continuă și va continua, pentru că reduce inflația la produse alimentare.

Există o parte a fermierilor, mică numeric dar mare financiar, care sunt latifundiari PSD sau apropiați PSD. Problemele acestora pot fi și vor fi rezolvate din pixul lui Ciolacu, cel cu care a făcut anul trecut realocări de 30 de miliarde fără să consulte parlamentul, într-una din cele mai flagrante încălcări ale democrației și statului de drept din ultimii ani. Pe cârca protestelor fermierilor săraci latifundiarii PSD vor primi banii necesari unui profit sănătos iar o parte dintre ei vor ajunge eventual înapoi la partid.

Tot pe cârca fermierilor săraci vin și ceilalți profitori, cei care lucrează în interesul Rusiei, blocând o rută esențială pentru aprovizionarea Ucrainei. Majoritatea tiriști, dar care profită de apartenența la UE și de războiul din Ucraina. Mai mult, sunt pe o piață concurențială liberă și neplafonată (de Ciolacu), deci pot mări prețurile. Aceștia sunt mai degrabă neprieteni ai României. Am folosit cuvântul trădare aseară și nu îl retrag. Situația regională e delicată iar trupele NATO se mobilizează pentru o demonstrație de forță în Polonia și țările baltice.

Presa a identificat deja prezența membrilor PSD și a ”celorlalți” în cadrul protestelor, chiar dacă liderii marcanți ai ”celorlalți” sunt vizibil respinși la proteste.

Pe partea cealaltă avem însă și niște realități. Prin grija ultra-competenților și plini de epoleți conducători de la ASF au fost mai multe falimente în piața de asigurări, ceea ce se reflectă în prețul RCA, că cineva trebuie să și plătească. Gazul, energia eletrică, îngrășămintele s-au scumpit timp de doi ani iar acum, deși prețul european la gaze revine spre cel inițial, refuză să scadă în România. Sunt mulți și cei care au de profitat dacă preiau în mod ilegal cereale din transporturile ucrainene care ar trebui doar să tranziteze țara.

Protestele sunt deci rezultatul mai multor interese distincte. Am enumerat latifundiarii PSD, agitatorii rusofili și fermierii mici și probabil real sărăciți, pe care oricum latifundiarii i-ar vrea scoși din piață. Abia această ultimă categorie merită sprijnul nostru, doar ei sunt cei importanți pentru viitorul României, pe ei trebuie să îi ajutăm să nu fie din nou păcăliți, fraieriți și într-un final distruși de oligarhia PSD. Protestele celor din urmă continuă.

Eu cred în continuare în necesitatea și beneficiile unei clase de mijloc a fermierilor mai degrabă decât alegerea simplă dar periculoasă a dominației marilor domenii agricole și corporațiilor agricole, chiar dacă acestea din urmă aduc inițial un plus de eficiență economică. Pentru asta avem fonduri europene dar avem nevoie și de asociații puternice, de organizații ale fermierilor onești capabile să negocieze corect cu furnizorii și cumpărătorii și să păstreze cea mai mare parte a valorii adăugate prin munca lor.

Un editorial de Cezar Cobianu