11.5 C
București
luni, 20 mai 2024

― Advertisement ―

spot_img

10 ANI FĂRĂ PERMIS PENTRU ȘOFERII DROGAȚI SAU SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea pedepselor pentru șoferii care sunt depistați drogați sau sub...
AcasăÎn primul rând„Piața Veche a Craiovei” călcată în picioare de investițiile municipalității. Societatea civilă...

„Piața Veche a Craiovei” călcată în picioare de investițiile municipalității. Societatea civilă ia atitudine

Primul centru comercial apărut la sfârșitul secolului al XVI-lea, înconjurat deja de extinse curți boierești și negustorești, pare să se afunde în uitare. În timp ce multe orașe europene depun eforturi semnificative pentru a păstra vestigiile istorice, peisajul din România este umbrit de deciziile administrațiilor locale care, sub pretextul “modernizării”, distrug aceste elemente istorice, înlocuindu-le cu construcții mastodontice care amenință să șteargă din istoria prezentă aceste repere culturale. Avertismentul vine din partea redacției Gazeta Craiovei.


Încă de acum câțiva ani administrația locală se lăuda cu grandiosul proiect intitulat „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piaţa Veche – Felix Aderca”. În 2019 s-a aprobat chiar și un Studiu de Fezabilitate în acest sens, vehiculându-se și o sumă mult departe de cea stabilită în prezent: 12.415.847,38 lei (evident mult mai mică).

Zona vizată în SF-ul proiectului „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piaţa Veche – Felix Aderca – Foto: Gazeta Craiovei

În 2023 ”revitalizarea” se transformă în construirea unui complex sportiv peste amplasamentul Pieței Vechi. Valoarea la care se ridică ”investițiile”, potrivit Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „ Complex sportiv – zona Piața Veche – str. Felix Aderca”, este halucinantă: 526.397.948,83 lei. Adică peste 100 MILIOANE DE EURO din bugetul local.

Căteva explicații privind oportunitatea proiectului propus de minicipalitate oferite de Cristian Botofei, inginer constructor-consultant:

  • Oportunitatea încă unei săli de sport între stadionul Oblemenco, Sala Polivalentă, complexul sportiv Tineretului + 2-3 săli ale liceelor din cartier este analizată aici:
  • Prin HCL 131/2019 a fost aprobat, de către același Consiliul local, un alt studiu de fezabilitate, tot pentru Piața Veche, dar cu un cost de peste 40 de ori mai mic, cca 2,5 milioane de euro!

Mai multe despre utilitatea noului proiect :


PIAȚA VECHE CRAIOVA a inițiat și o petiție menită să înfrâneze acțiunea ostilă a administrației față de monumente și prin care solicită ”clasarea imobilelor existente ca monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local și păstrarea funcțiunii zonei, aceea de piață agroalimentară, după cum este prevăzut în noul Plan Urbanistic General al Craiovei”.

  • Petiția ”Împreună salvăm Piata Veche a Craiovei”:

Ieri, 25 ianuarie, Ordinul Arhitecților a organizat la Craiova o dezbatere la care au participat arhitecți, oameni politici dar și cetățeni. S-au prezentat proiecte din ultimii 30 de ani realizate pentru Piața Veche. Concluzia este una cât se poate de logică: proiectul propus de Primarie (sala de sport de 100 de milioane de euro) este inadecvat desprins din cu totul alt film decat celelalte clădiri și istoria zonei.


Articol publicat inițial în Gazeta Craiovei, din 26 ianuarie 2024: