22.1 C
București
marți, 25 martie 2025

― Advertisement ―

spot_img

Reguli și sancțiuni în ziua votului

În fiecare dintre cele trei duminici în care vom merge la vot se aplică următoarele reguli: este interzis consumul de alcool la o distanță de...
AcasăÎn primul rândCine sunt europarlamentarii români cu probleme de integritate

Cine sunt europarlamentarii români cu probleme de integritate

O investigație jurnalistică internațională la care publicația Context a luat parte a constatat că aproape o treime dintre europarlamentarii români au fost implicați în cel puțin un scandal, semnalează Gazeta Craiovei.

  • Am trimis la Bruxelles un fost colaborator al Securității și doi politicieni care au scăpat de dosare penale pentru că faptele s-au prescris. Alți opt europarlamentari români în funcție au cel puțin o controversă la dosar.
  • La nivel european, un sfert dintre membrii Parlamentului au fost implicați într-un scandal.

Scandalul public declanșat de Qatargate a șocat întreaga Europă, dezvăluind un nivel de corupție în Parlamentul European (PE) aparent fără precedent.

Cu toate acestea, relația complexă a politicienilor europeni cu normele și etica reprezintă o problemă persistentă și extinsă. O investigație internațională la care Context a participat evidențiază că aproape un sfert dintre membrii actuali ai Parlamentului European au fost implicați în diverse scandaluri în decursul carierei lor. În cazul reprezentanților României în PE, aproape o treime dintre aceștia au trecut prin evenimente controversate, de la colaborare cu Securitatea la dosare de corupție închise pe baza prescripției sau acuzații de discriminare.

Printre europarlamentarii vizați de această investigație se regăsește și numele europarlamentarului Claudiu Manda.

O investigație jurnalistică internațională la care Context.ro a luat parte a constatat că aproape o treime dintre europarlamentarii români au fost implicați în cel puțin un scandal.

În 2021, Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a intervenit pe lângă directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj pentru ștergerea datoriilor a 59 de beneficiari de ajutor social din comuna Bratovoesti. Aceștia au primit sume de bani fără să îndeplinească toate condițiile impuse de lege. Potrivit DNA, intervenția lui Manda avea ca scop obținerea voturilor asistaților sociali.

În cazul său, ÎCCJ a constatat că faptele s-au prescris și a dispus încetarea procesului. Fostul director al AJPIS Dolj și primarul comunei Bratovoesti au fost condamnați, acesta din urmă încheind un acord de recunoaștere a vinovăției în 2020. Sentința a fost contestată atât de DNA, cât și de directorul AJPIS Dolj, iar apelurile lor sunt încă în curs de judecată.

Claudiu Manda nu a oferit un punct de vedere în urma solicitării Context.

Rezultatele investigației pe context.ro.



Qatargate

În 2022, Qatarul a fost acuzat că a oferit bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European. Poliția belgiană a arestat-o pe Eva Kaili, vicepreședintele PE, împreună cu alte patru persoane, suspecți cu toții că au primit mită de la Qatar și Maroc. Autoritățile au descoperit, în urma perchezițiilor, aproape un milion de euro bani cash, o parte  într-o valiză aflată la tatăl Evei Kaili. Investigația este încă în derulare. 

Deși inculpații și statele implicate neagă orice abatere, scandalul are toate caracteristicile unui caz clasic de corupție: mită oferită politicienilor pentru a le cumpăra influența. Pentru mulți alegători europeni, cazul a confirmat cele mai mari temeri cu privire la „birocrații de la Bruxelles”. De asemenea, a ridicat câteva întrebări dureroase: cum a putut avea loc o astfel de corupție în inima UE? A fost acesta doar un incident, deși foarte grav, sau este doar vârful icebergului?