19.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024

― Advertisement ―

spot_img
AcasăPerspectiveEditorial„Watch your local mafia!”

„Watch your local mafia!”

Știrea zilei de ieri, cu Iulian Albanezu, este un mic miracol. Vorbim de unul din oligarhii majori, cineva care își construiește de 10 ani și mai bine un imperiu în doua județe și multe instituții esențiale ale statului român.

A început la nivel local. Un județ mai sărac, Călărași. Capturarea și exploatarea celor două surse principale de venit în județ, subvenția pentru agricultură și investiții publice (asfalt, alte construcții). O suita de primari mai mici, instrumentele puterii. Firmele de casă, normal, niște Teldrum-uri controlate prin interpuși. Dominație locală politică și economică.

Grupul mafiot local a crescut apoi pentru a proteja sursele de venit. Localii de la DIPI, șefi de poliție, procurori. Funcționari locali/regionali la APIA și fonduri europene.

Imperiul s-a extins apoi în Prahova, unde alte doua hidre, Cosma și cea a PDL, fuseseră și ele decapitate in vremurile bune. Omul nostru a intrat serios pe arena națională, boier pe doua județe, combinator in altele pe lângă, vicepreședinte de partid national la guvernare.

Cu o problemă neprevazuta însă, războiul. Printre feudele județului Prahova unde se exercita controlul mafiot se află unele mai speciale, fabricile de armament, componente, servicii de întreținere. Electromecanica Ploiești (joint venture cu Raytheon pentru interceptoare Patriot), Plopeni (muniție), Mizil (întreținerea tuturor senilatelor armatei române).

Grupul mafiot a devenit așa o amenințare de securitate națională. Deocamdată a fost decapitat, ceea ce e departe de a spune ca acestei hidre particulare nu ii va creste un nou cap. Mai mult, este doar una dintre ele. Sunt astfel de hidre în fiecare județ, sunt cele doua partide la guvernare iar cu ajutorul instituțional controlează și justiția, nu doar guvernul. Ca oligarhie, Cupola.

Acest miracol particular nu ni se datorează nouă, cetățenilor. Nu este rezultatul unei schimbări de sistem sau politice. Sistemul în continuare pare invincibil, chiar dacă a pierdut un cap.

Lupta noastră nici nu a început. Obiectivul material, legislație anti-mafie și justiție independentă, este dincolo de linia orizontului.

Până atunci „Watch your local mafia!”. La București Ilfov se mobilizează deja pentru a cuceri complet orașul.

Un editorial de Cezar Cobianu