26.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024

― Advertisement ―

spot_img

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre SUA și Mexic: droguri, imigranți fără forme legale, bani murdari și arme. Ni se vorbește...
AcasăPerspectiveEditorialPartidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea legilor electorale în anul alegerilor este un atac la democrația din România. Au trecut câțiva ani de la protestele împotriva lui Liviu Dragnea, însă metehnele hidrei pesediste rămân.

Astăzi, cu nefericita complicitate a celor de la PNL (mai puțin câteva voci răzlețe), se oficializează mariajul întru zămislirea noului prunc politic, Partidul Comasat Român.

Iar primii lui paşi sunt către instaurarea unui sistem de monopol, iliberal și anti- democratic, un sistem pentru care pluralismul politic este o amenințare, astfel încât el trebuie, practic, desființat. Acest lucru se întâmplă acum.

Un editorial de Ramona Strugariu


Deținătorii vremelnici ai puterii în România au decis să declanșeze atacul la democrație înainte de alegeri cu o Ordonanță de organizare a procesului electoral care seamănă izbitor, în intenție, cu OUG 13.

Pe scurt: fără partide noi în secții, ca să păzească votul şi să monitorizeze posibile abuzuri, liber la traseism, liber la mandate şi favouri pentru extremiştii de la AUR.

Explicația cum că alianța nefirească, de tip USL 2.0, pe care o invocă PSD şi PNL, se face din necesitatea de a domoli extremismul şi a micșora scorul electoral al formațiunilor politice AUR și SOS este o minciună sfruntată, deoarece mișcările politice de acum sunt coordonate în funcție de interesele de moment ale pesediștilor, iar oamenii lui Simion joacă după o regie controlată de gulerele albe ale lui Ciolacu.

Trolling şi/sau ironie amară, draftul de ordonanță de urgență consultat de noi pe surse, înainte de a ajunge în dezbatere publică, îl are drept autor pe însuşi George Simion.

Chiar dacă e doar o glumă proastă cu mesaj, înțelegem bine acest mesaj şi se justifică. Proiectul de ordonanță de urgență include prevederea de repartizare în BEC, BEJ și în secțiile de vot, la europarlamentare, a delegaților AUR, pe motiv că au grup parlamentar în Parlamentul României.

În schimb, nu mai este considerat suficient criteriul „partide care au europarlamentari”, cum spune Legea 33/2007, ci au prioritate la reprezentarea în secții acele partide cărora le-au fost repartizate mandate de europarlamentari în 2019.

Pe scurt, dacă eşti nou şi vrei să faci lucrurile altfel, nu ai ce căuta printre noi. Este şi un exemplu clar de favorizare directă a supușilor politici ai domnului Marcel Ciolacu.

Anul electoral 2024 ne expune un peisaj putred și lugubru. Banii publici, la nivel de milioane de euro, sunt folosiți de partidele parlamentare pentru a cumpăra presa centrală și locală.

Primarii plătesc lunar, din bugetul localității, sume substanțiale unor pseudojurnaliști, care îi filmează cu telefonul în timp ce edilii își prezintă realizările epocale. În cazul consiliilor municipale și județene este folosită metoda parandărătului, protecția presei fiind achiziționată prin intermediul Centrelor de Cultură sau a cluburilor sportive.

La nivel central, televiziunile și site-urile „de știri” facturează sute de mii sau milioane de euro din banii pe care AEP îi repartizează partidelor.

Astfel, se asigură că au rezolvat problema cu câinii de pază ai democrației și au demarat asaltul legislativ pentru a submina statul de drept.

În 2012, USL 1.0 a solicitat și a obținut o decizie CCR prin care comasarea alegerilor a fost considerată neconstituțională. Acum, când interesul de clan cere comasarea, nu mai e cazul și nu se mai aplică.

Comisia de la Veneția a elaborat, încă din anul 2002, Codul bunelor practici în materie electorală, la nivel european, în care precizează clar că modificarea legilor electorale trebuie făcută cu mai mult de un an înainte de alegeri.

Sesizând foarte bine acest aspect, acelaşi Marcel Ciolacu, la vremea respectivă președinte al Camerei Deputaților, a raportat în scris Comisiei tentativa de comasare a alegerilor din 2020, ideea aparținând actualilor aliați, politicienii PNL. Acum, când interesul de clan cere comasarea, nu mai contează ce spune Comisia de la Veneția.

De fapt, nu mai contează niciun principiu, nicio linie roșie. Guvernanții mint fără scrupule pentru a-și justifica deciziile.

Au mințit și cu privire la prietenii extremiști din AUR, mint și tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între data de 9 iunie și finalul lunii septembrie și care nu vor mai putea vota la locale, mint și comunitățile locale prin menținerea în vigoare a alegerii primarilor într-un singur tur (deși le-ar surâde o modificare în cazul Brașovului, a Timișoarei sau a Bucureștiului) și mint o țară întreagă prin devansarea alegerilor prezidențiale pentru a-i permite lui Klaus Iohannis să aibă spațiu de manevre, acesta visând o funcție la nivel european.

Prin comasarea listelor de candidați PSD și PNL la alegerile europarlamentare în una singură, câțiva “grei” din cele două partide nu își simt amenințate locurile eligibile pentru ei sau pentru protejații lor.

Ei ştiu bine că este aproape imposibil să obțină majoritatea absolută la alegerile din 9 iunie. Și atunci ce fac?

Modifică practic din pix, prin Ordonanța de urgență (cu majore probleme de tehnică legislativă), legea de căpătâi a organizării alegerilor europarlamentare, Legea 33/2007, pe care nici măcar Viorica Dăncilă nu a îndrăznit să o atingă în 2019.

Desigur, la acel moment, valul de ură la adresa pesediștilor lui Dragnea era încă proaspăt. O fac hoțeşte, fără referințe explicite, spunând în Ordonanță că se aplică alte reguli decât cele din lege.

Astfel, pesediștii și peneliștii comasați își vor pune oamenii de încredere în Birourile Electorale și în comisiile din secțiile de vot, umăr la umăr cu frații din AUR, fără a fi deranjați de reprezentanții unui partid care are acum cea mai performantă delegație din Parlamentul European.

De ce? E simplu: pentru ca rezultatul final să fie stabilit de către cei care numără buletinele de vot, nu de către cei care votează.

În plus, oficializează şi stimulează traseismul într-un stil demn de recrutarea AUR, modificând Codul Administrativ, o altă lege organică ignorată şi călcată în picioare de asaltul Partidului Comasat Român.

Draftul de Ordonanță precizează, între altele, că „Mai mult, norma derogatorie de la prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar pe care îl exercită.

Totodată, norma derogatorie de la prevederile art. 193 alin. (2) din același act normativ va permite și unui președinte de consiliu județean în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul pe care îl exercită.

Totodată, se impune ca această normă derogatorie se fie aplicabilă până la data intrării în exercițiul mandatului de primar, respectiv de președinte al consiliului județean, ca urmare a organizării alegerilor din data de 9 iunie 2024”.

Astăzi în România haosul din sistemul electoral este desăvârșit.

Nu mai știe nimeni dacă și în ce caz semnăturile de susținere trebuie să fie unice sau pot fi acordate mai multor partide, cine poate vota în circumscripția de reședință sau oriunde la nivel național sau în secțiile din diaspora, cum va funcționa votul prin corespondență sau ce vor înțelege alegătorii în talmeș-balmeșul votului simultan pe listele europarlamentare și pe cele locale.

Mai mult, se dau derogări de la legea care prevede că primarii își pierd mandatul dacă schimbă partidul, pentru ca aceștia să fie înrolați în noul partid-stat.

Este un haos cu un singur scop: Partidul Comasat Român trebuie să rămână la putere, iar pentru asta sunt dispuși să calce în picioare orice, inclusiv statul de drept, legile țării, Constituția, democrația.


Articolul a fost publicat prima dată pe platforma PRESShub, în cadrul Arena PRESShub.

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și europarlamentar RENEW Europe.


„Suntem grupul politic pro-european din Parlamentul European. Misiunea noastră este de a reînnoi Europa. Suntem inspirați să construim o Europă liberă și echitabilă.” – Renew Europe