11.5 C
București
luni, 20 mai 2024

― Advertisement ―

spot_img

10 ANI FĂRĂ PERMIS PENTRU ȘOFERII DROGAȚI SAU SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea pedepselor pentru șoferii care sunt depistați drogați sau sub...
AcasăCunoaștereAlegerile europene din 2024

Alegerile europene din 2024

Între 6 și 9 iunie 2024, în jur de 373 de milioane de europeni vor fi chemați la urne pentru a-i alege pe cei 720 de deputați din următorul Parlament European.

Datele alegerilor

Legea electorală a UE prevede că alegerile pentru Parlamentul European (PE) au loc o dată la cinci ani, într-un interval de timp de patru zile, de joi până duminică. În 2024, alegerile se vor organiza în cele 27 de state membre ale Uniunii începând de joi, 6 iunie, până duminică, 9 iunie.

Olanda va da startul alegerilor joi, în 6 iunie, urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri, 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă, 8 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică. Celelalte 20 de țări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

Duminică seara se vor publica rezultate provizorii. În continuare găsiți mai multe informații despre publicarea rezultatelor, precum și detalii practice despre noaptea alegerilor.

Organizarea alegerilor

Alegerile europene se organizează conform legislației naționale a statelor membre, dar există și o serie de dispoziții comune stabilite în legislația Uniunii. Este necesar să se asigure reprezentarea proporțională. Majoritatea țărilor sunt organizate ca o circumscripție unică. Există însă și excepții: Belgia, Irlanda, Italia și Polonia își împart teritoriul în mai multe circumscripții.

Cetățenii Uniunii care locuiesc în alt stat membru decât cel de origine pot alege să voteze și să candideze în acel stat. Puteți găsi mai multe informații aici.

Cât privește listele electorale, există mai multe sisteme naționale, de la liste închise (pe care nu se poate schimba ordinea candidaților), până la liste semi-deschise (alegătorii pot schimba poziția candidaților pe o singură listă aleasă) și liste deschise (alegătorii pot alege candidați de pe mai multe liste).

Vârsta de vot este și ea stabilită de legislația națională. În majoritatea statelor membre se votează începând de la 18 ani. Excepție fac Grecia (17 ani) și Austria, Belgia, Germania și Malta (16). Vârsta minimă la care se poate candida variază în țările Uniunii, de la 18 la 25 de ani.

OUG de organizare a alegerilor europarlamentare în România este disponibilă aici: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2024/03/OUG-3.pdf

„Folosește-ți votul” – campania electorală a Parlamentului

Parlamentul European este singura instituție europeană aleasă direct de cetățeni. În această calitate, este singura instituție care răspunde direct în fața cetățenilor și totodată singura care poate trage la răspundere celelalte instituții, pentru a asigura o Europă mai transparentă și mai democratică.

La fel ca la scrutinele precedente, Parlamentul intenționează să informeze publicul în legătură cu alegerile de anul acesta și cu importanța lor pentru viitorul Europei. Acțiunile de comunicare instituțională sunt neutre și completează campaniile desfășurate de partidele politice și de candidații individuali, punând accentul pe realizările Uniunii și ale Parlamentului și pe importanța participării la procesul democratic în calitate de alegător.

Sursa info: biroul de presă al Parlamentului European, SGG