Programul “Casa Verde” este și controversat și generos din punct de vedere al sumelor oferite persoanelor fizice și juridice pentru instalarea de capacități locale de producție energie electrică.
Deși în anul 2023 programul a fost blocat, de mai multe ori, de acțiunile în instanță ale unor parteneri instalatori, iar fondurile alocate pe regiuni s-au epuizat în timp record (sesiunile de înscrieri s-au închis în câteva… minute), statul român mărește sumele alocate, până la nivelul de 30.000 de lei pentru fiecare din cele peste 60.000 de instalații care urmează a fi subvenționate în perioada următoare. Contribuția beneficiarului va fi de 10% din valoarea proiectului (3.000 de lei), plus eventualele costuri care depășesc plafonul de 30.000 de lei.
Noutatea este reprezentată de obligativitatea instalării acumulatorilor (bateriilor), în vederea stocării surplusului de energie rezultat în perioadele de producție excedentară consumului.
La data de 6 septembrie a debutat sesiunea de înscriere instalatori autorizați, lista acestora urmând a fi publicată la începutul lunii noiembrie.
Înscrierea beneficiarilor se va face pe criteriu regional, prima zonă care va deschide listele fiind zona de Nord-Vest (Bistrița-Năsăud, Bihor, Maramureș, Satu-Mare, Cluj, Sălaj), în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie. Urmează regiunea Centru (30 septembrie), Nord-Est (1 octombrie), Sud-Est (2 octombrie), Sud (3 octombrie), București-Ilfov (4 octombrie), Sud-Vest (7 octombrie), Vest (8 octombrie) și unitățile de cult (9 octombrie).
Acest program se adresează în exclusivitate persoanelor fizice cu domiciliul stabil în România, proprietari ai locuinței pentru care vor funcționa panourile solare fotovoltaice.