Președintele Klaus Iohannis a ținut prima declarație, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Pe data de 6 decembrie, în aceeași zi în care Curtea Constituțională Română a decis anularea primului tur de alegeri prezidențiale, președintele Klaus Iohannis s-a adresat cetățenilor cu referire la situația actuală. Oficial, al doilea mandat al său de președinție s-ar fi încheiat pe data de 21 decembrie 2024. Însă, în urma anulării alegerilor, viitorul președinte nu va mai putea depune jurământul înainte de data respectivă. Astfel, în cadrul primei declarații, a anunțat că el își va continua mandatul până la depunerea jurământului viitorului președinte.
În continuare, președintele Klaus Iohannis a declarat că următorii pașii sunt validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc pe 1 decembrie, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern. Doar după ce se pune în ordine noul Guvern, acesta poate decide când vor avea noile alegeri prezidențiale.
„În Constituția României, citim la articolul 83, alineatul 2: Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului noului președinte. […] După aceea, eu voi pleca. Nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârșit. Mă voi implica ca și până acum pentru România, pentru români. Până în ultima zi mă voi implica pentru o Românie democrată, modernă, sigură, europeană”, a declarat Iohannis.
Constituția României spune că mandatul Președintelui României e de cinci ani și începe oficial după ce candidatul, care a câștigat alegerile depune jurământul. Astfel, președintele își exercită mandatul până la depunerea jurământ al noului președinte.
Decizia CCR, anunțată cu două zile înaintea turului doi al alegerilor, a creat confuzie în rândul românilor din diaspora, unii dintre ei deja în proces de votare. Majoritatea românilor din diaspora au aflat de decizia CCR din presă, de la membrii familiei sau de la apropiați. Chiar și după aflarea anulării, unii au decis să voteze în continuare, pentru a fi siguri că își pot exercita dreptul la vot și pentru a-și arăta dezaprobarea cu privire la anularea primului tur prezidențial.